Spolupráce obcí při zabezpečování místních veřejných statků - Dušáková, Alena (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá spoluprací obcí při zabezpečování místních veřejných statků. Hlavním cílem je zhodnotit stav a vývoj spolupráce obcí v Jihočeském kraji. Práce je rozdělena do tří částí. Úvodní část se zabývá teoretickými poznatky o veřejných statcích a možnostmi spolupráce, které mají obce k jejich zabezpečování. Druhá část uvádí nejdůležitější zdroje a hlediska zkoumání, které bylo provedeno ve třetí části. Ta se již zabývá stavem spolupráce obcí na území Jihočeského kraje z hlediska právní formy a roku počátku spolupráce. Nejobvyklejším způsobem spolupráce jsou dobrovolné svazky obcí. Pro jejich bližší zkoumání byly vybrány svazky z okresu České Budějovice a Jindřichův Hradec. Dále je zachycen stav a vývoj jejich příjmů a výdajů, včetně účelů, na které byly vynaloženy. Je patrný velký význam dotací na investiční činnost těchto svazků. Výsledky, kterých se podařilo touto spoluprací dosáhnout, mají pozitivní vliv na další rozvoj obcí.
The cooperation of municipalities upon supply local public goods
Keywords: obce; veřejné statky; spolupráce obcí; dobrovolný svazek obcí; municipality; public goods; cooperation of municipalities; voluntary association of municipalities