Rozbor a návrh aplikace pro digitální měnu Bitcoin - Drdák, František (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce je zaměřena na téma virtuální kryptoměny Bitcoin. Teoretická část práce je rozdělena na několik kapitol. V první řadě jde zejména o kapitolu obsahující základní informace o této měně, historii, její vývoj do současnosti a také principy fungování této měny. Protože, jde o měnu založenou na kryptografických principech je následně zařazena kapitola shrnující kryptografické techniky, které je nutné pro znát pro následnou analýzu této měny. V dalších částech je pak rozpracována detailní analýza principů Bitcoinu. Hlavním bodem této analýzy je systém transakcí, decentralizovaná historie, dále pak spojování transakcí do bloků a následné vytváření blok chainu. Je zde také vysvětlen princip P2P sítí. Praktická část této práce je zaměřena na analýzu a návrh platební aplikace pro mobilní zařízení. Je zde využíváno open-source knihoven např. BitcoinJ. Aplikace je vyvíjena v programovacím jazyce Java s vzužitím pluginu pro přenosná zařízení, které pracují pod operačním systémem Android. Pro účely analýzy a návrhu grafického uživatelského prostředí je použito UML diagramů. K zpřesnění tohoto UML návrhu byl využit volně dostupný grafický software a výsledné zpracování je též součástí této práce.
Analysis and implementation of application for digital currency Bitcoin
Keywords: bitcoin; P2P sítě; kryptoměna; peníze; blok; blok chain; transakce; adresa; protokol; peněženka; klient; miner; pool; target; peer; uzel sítě; kryptografie; šifrování; dešifrování; klíč; hashovací alogritmus; digitální podpis; BitcoinJ; bitcoin; P2P network; cryptocurrency; money; block; blockchain; transaction; address; protocol; wallet; client; miner; pool; target; peer; network node; cryptography; encryption; decryption; key; hashing algorithm; digital signature; BitcoinJ