Dějiny techniky v systému všeobecného vzdělání - aplikace v základním školství - Kliment, Karel (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce stručně popisuje Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, jeho cíle, klíčové kompetence a průřezová témata. Pojednává o vzdělávací oblasti Člověk a svět práce a jednotlivých jejích okruzích. Dále jsou zde shrnuty názory několika učitelů na Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, tvorbu Školního vzdělávacího programu a zavádění obojího do praxe. V druhé části práce je popsán projekt, který umožní žákům seznámit se s historií techniky v rámci regionu i širšího okolí. Je zde návrh, jakým způsobem pracovat, a postup, jakým žáci pracovali a jakých výsledků dosáhli.
History of technics in the system of education; aplication in elementary education
Keywords: technika; základní školy; význam techniky; dějiny techniky; projekt; Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání; technology; elementary school; the importance of technology; History of technics; project; Framework Education Programme for Basic Education