Demonstrace základní charakteristiky populační dynamiky ve školním akváriu - synchronizace ekdyse a dostupnosti potravy u modelového organismu - Hroudová, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce je zaměřena na synchronizaci ekdyse a dostupnosti potravy u semiakvatické ploštice hladinatky pobřežní (Microvelia reticulata) (Heteroptera: Gerromorpha). Ekdyse, neboli svlékání, je období, kdy jedinec shazuje starou kutikulu a postupně ji nahrazuje novou. Hlavním úkolem bylo zjistit, zda má na ekdysi vliv dostupnost potravy. Dalším cílem bylo zhodnotit, jestli by byl takovýto experiment proveditelný ve školních podmínkách. Během experimentu bylo sledováno celkem 18 kohort s počátečním počtem přibližně 20 jedinců. Všechny kohorty byly krmeny obden a vždy byl zaznamenáván počet svlečených a uhynulých jedinců. Ke sledování závislosti četnosti ekdyse na dostupnosti potravy byly použity tři způsoby analýzy - analýza testem 2, analýza t-testem a analýza hierarchickou ANOVOU. Výsledky ukazují, že dostupnost potravy může mít na ekdysi vliv, přičemž vyšší počet svlékání byl obvykle ve dnech bez dostupné potravy. Je možné, že vyvíjející se nymfy M. reticulata jsou limitovány konkurencí a přednostně se svlékají při nedostupné potravě. Tento dlouhodobý experiment není vhodné použít v běžných školních podmínkách, neboť je velmi časově a prostorově náročný, a neprokázal přesvědčivé výsledky.
Demonstration of the basic characteristics of population dynamics in the school aquarium synchronization of ecdysis and food availability in a model organism.
Keywords: hmyz; svlékání; ekdyse; kanibalismus; predace; kompetice; Microvelia; Insect; ecdysis; molting; cannibalism; predation; competition; Microvelia