Vybraní významní lékaři a jejich objevy ve výuce biologie člověka na 2. stupni ZŠ - Kunáglová, Jana (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této práce bylo navrhnout 5 výukových aktivit, jejichž obsah je tvořen životem a významným objevem Jana Jánského, Alexandera Fleminga a Ivana Petroviče Pavlova, s jejich následným ověřením ve výuce biologie člověka na 2. stupni základní školy. Výuky se zúčastnilo celkem 50 žáků dvou paralelních tříd osmého ročníku základní školy v Jihočeském kraji. Určení experimentální skupiny bylo náhodné, výuka zde byla realizována skupinovou formou vyučování se zapojením různých metod, například práce s textem, práce s moderními technologiemi, pracovní list nebo prvky badatelsky orientovaného vyučování. Ve skupině kontrolní proběhla výuka stejného tématu frontální formou, a to zejména s využitím monologických metod výuky. Na základě zjištěných výsledků ze systému pretest - posttest 1 - posttest 2 byla následně ověřena efektivita daných aktivit.
Selected Famous Physicians and their Discoveries in Teaching Human Biology at Lower Secondary Level
Keywords: významní lékaři; Pavlov; Jánský; Fleming; výukové aktivity; 2. stupeň ZŠ; significant physicians; Pavlov; Jánský; Fleming; teaching activities; lower secondary level of primary school