Analýza vlivu lyžařského výcviku v 1. ročníku oborového studia TVS ve vyšší nadmořské výšce na vybrané kondiční předpoklady studentů - Kříženecký, Daniel (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá analýzou kondičních předpokladů studentů prvního ročníku oborového studia tělesné výchovy a sportu na lyžařském kurzu. Tento kurz se konal ve Francii, tudíž velkou roli pro tuto diplomovou práci hrál fakt, že lyžařský kurz probíhal ve vyšší nadmořské výšce. Hlavní význam této diplomové práce je porovnání výsledných měření testovaných probandů před kurzem a po kurzu. Nejdříve proběhla informativní schůzka, na které jsme seznámili studenty s problematikou diplomové práce a nastínili jim celkový průběh testování. Po informativní schůzce následoval přesun do laboratoře KTVS, kde proběhlo první měření. Poté odjeli probandi spolu s ostatními studenty na týdenní lyžařský kurz do Francie. Ubytováni byli ve středisku Alpe d´Huez, které se nachází ve výšce 1860 m n. m. a jehož nejvyšší bod je ve výšce 3330 m n. m. Celý týden tedy probandi trénovali ve velmi vysoké nadmořské výšce. V této diplomové práci se proto také zabýváme tím, jak moc je náročné pracovat v tomto vysokohorském prostředí, jaké výhody a nevýhody má trénink ve vyšší nadmořské výšce, jaká tu hrozí zdravotní nebezpečí a jak by se na tento druh tréninku měl správně sportovec připravit, aby nic nepodcenil. Po absolvování lyžařského kurzu a návratu do České republiky proběhlo druhé měření, které se opět konalo v laboratoři KTVS. Po tomto měření jsme začali zpracovávat všechny naměřené hodnoty u testovaných probandů. Tyto hodnoty jsme následně porovnali mezi sebou. Porovnáním těchto hodnot jsme přišli na to, co tento lyžařský kurz ve Francii studentům přinesl. Nejvíce nás zajímalo, k jakým změnám dojde v oblasti složení těla, Wingate testu, spiroergometrie a spirometrie. V každé z těchto oblastí nás zajímalo několik specifických parametrů, které souvisejí s danou problematikou. Mezi zkoumané parametry, které jsme zařadili do výzkumu, patří tělesný tuk, svalová hmota, tělesná voda, maximální výkon, průměrný výkon, maximální 5 sekundový výkon, index únavy, VO2max, tepový kyslík, minutový respirační objem a usilovná vitální kapacita.
Analysis of the influence of ski training in the first year of the study program PE and Sport at high altitude on the selected students' fitness requirements
Keywords: Složení těla; Wingate test; spiroergometrie; spirometrie; VO2max; maximální výkon; měření; porovnávání; nadmořská výška; Body composition; Wingate test; spiroergometry; spirometry; VO2max; maximum performance; measurement; comparison; altitude