Oceňování aktiv v podmínkách českých účetních předpisů (ČÚP) ve vazbě na vypovídací schopnost účetních výkazů - Crhonková, Marie (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce je vyhodnocení použitých metod při oceňování aktiv konkrétní účetní jednotky v souladu s českými účetními předpisy. Teoretická část práce je zaměřena na osvětlení účetních zásad důležitých při vedení účetnictví a zároveň na definování okamžiků, ve kterých k oceňování majetku dochází. Dále je přiblíženo oceňování určitých druhů aktiv, se kterými je následně pracováno v praktické části práce. Důvodem neuvedení všech položek aktiv je přílišná rozsáhlost tématiky. V této části jsou zmíněny i vlivy, které mají dopad na vypovídací schopnost účetních výkazů. Zmínka je o tzv. kreativním účetnictví prvního stupně, které může do značné míry ovlivnit informace uvedené v účetních výkazech. Praktická část práce se zabývá opravnými položkami k pohledávkám, přeceňováním dlouhodobého finančního majetku k rozvahovému dni a vznikem tichých rezerv. Cílem analýzy je dokázat dopad vybraných způsobů oceňovaní aktiv na vypovídací schopnost účetních výkazů v podmínkách českých účetních předpisů. Účetní jednotka tvoří opravné položky majetku, aby dodržela zásadu opatrnosti a vyjádřila přechodné snížení hodnoty majetku. Tímto způsobem zohledňuje předvídatelná rizika a možné ztráty. Pozornost je soustředěna především na novelizaci Zákona č. 593/1992 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů. Výraznou změnou prošla právě ta část zákona, která upravuje tvorbu zákonných opravných položek k pohledávkám, a to s účinností od 1. ledna 2014. Druhá část praktické práce řeší přecenění majetkových podílů s rozhodujícím vlivem metodou ekvivalence. Je nastíněn vývoj od doby jejich pořízení až do současnosti. Cílem této části je zjistit, jaký vliv má zvolený způsob ocenění na položku vybraného aktiva. Poslední část práce se týká analýzy rozdílů mezi účetním oceněním balicího stroje a hodnotou, která odpovídá současnému ocenění stroje na trhu. Hlavním cílem je vyhodnocení odchylky, která vznikne při přecenění reprodukční pořizovací cenou k rozvahovému dni. Proto je proveden podrobný rozbor, který zobrazí vznik a vývoj tzv. tiché rezervy společnosti.
Valuation of assets in terms of Czech accounting regulations in relation to the presentation of the financial statements
Keywords: účetní výkazy; aktiva; oceňování; vypovídací schopnost; české účetní předpisy; Accounting statement; Aseets; assesment; reporting ability; czech accouting standards