Faktory ovlivňující výběr způsobu péče o seniora - Tětková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá problematikou péče o seniora v rámci formální a neformální péče. Hlavním cílem je zjistit, jaké faktory a informace jsou zásadní pro rozhodování o způsobu péče o seniora. Výzkumným předpokladem jsou stanoveny finance rodinných příslušníků a dostupnost sociálních služeb, jakožto faktory mající vliv na rozhodování. Teoretická část se skládá ze dvou částí. První polovina je zaměřena na seniory z hlediska věku, změn, potřeb a kvality života. Dále je zmíněna problematika demografického stárnutí, která je v současné době velmi diskutovaným tématem i v souvislosti nedostačujících kapacit domovů pro seniory. Druhá polovina je zaměřena na péči, konkrétně na formální a neformální způsoby péče o seniora. Výzkumná část byla provedena pomocí kvalitativní výzkumné strategie. Pro sběr dat byla zvolena technika narativního zkoumání doplněná technikou polostrukturovaného rozhovoru. Dále při rozhovorech byla využita technika pozorování a parafrázování pro lepší pochopení komunikačního partnera. Celkem bylo osloveno 8 informantů, kteří byli vybíráni na základě způsobu péče o seniora. Z jejich výpovědí vyplynulo, že důležitým faktorem při rozhodování je příčina závislosti seniora. Jako neméně důležitý faktor se jevil způsob bydlení, lokalita bydlení a očekávání rodinných příslušníků. Faktor financí byl rozhodující v těch případech, kdy rodinní příslušníci seniora byli v pracovním poměru. Faktor dostupnosti sociálních služeb a jeho důležitost při rozhodování, nebyl výzkumem potvrzen. Výsledky výzkumu poukázaly na důležitost některých faktorů při rozhodování o péči o seniora. Tyto výsledky mohou být výchozí pro zpracování budoucích strategií Ministerstva práce a sociálních věcí v rámci problematiky péče o seniora, konkrétně pro zlepšení podmínek zaměstnaných osob, které se rozhodnou pečovat o své nesoběstačné rodiče. Dále výzkum mimo jiné poukazuje na nedostatky v oblasti informovanosti populace o péči, a proto by mohl být podnětem pro vytvoření nových strategií zaměřujících se na zkvalitnění informovanosti.
Factors that influence the choice how to take care of Senior
Keywords: Senior; formální péče; neformální péče; demografické stárnutí populace; Senior; Formal care; Informal care; Demographic aging