Poruchy spánku v ordinaci praktického lékaře - Soukupová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku poruch spánku v ordinaci praktického lékaře. Tyto poruchy jsou dnes velmi častým problémem. Teoretická část nás seznamuje s problémem poruch spánku, jsou zde vysvětleny základní pojmy a výrazy týkajících se daného problému. První se týká fyziologie spánku, jaká jsou např. stádia spánku, co je za spánek považováno a co nikoliv. Druhá část je zaměřena na diagnostiku spánku, jakým způsobem se klasifikují poruchy spánku dle mezinárodních kritérií. Čtvrtý oddíl nás seznamuje se léčbou nespavosti, od ''klasických'' způsobů až k po alternativní metody léčby. Předposlední oddíl se věnuje snům a poslední část je pak zaměřena na spánkovou laboratoř, tzn. vyšetření spánku ve spánkové laboratoři a úkoly sestry při tomto vyšetření. Cílem mé bakalářské práce bylo zjistit nečastější poruchy spánku, nejčastější příčiny poruch spánku a také jakým způsobem jsou poskytovány informace klientům v ordinacích praktických lékařů o poruchách spánku. Z výsledků vyplívá, že nejčastějšími poruchami spánku, které vedou klienty k praktickému lékaři jsou insomnie (dle mého výzkumu je to ze 42% časté noční probouzení, z 28% brzké ranní probouzení, z 23% nemožnost večer usnout a ze 7% jsou to noční můry). Tím byla potvrzena hypotéza č. 1. Dále z výsledků plyne, že nejčastějšími příčinami poruch spánku je 43% dotázaných stres, u 23% je to působení negativních vlivů okolního prostředí, u 14% je to současný životní styl, u 5 % nedostatek fyzické aktivity během dne. Tímto byla potvrzena hypotéza č. 2. Rozhovorem bylo zjištěno, že klientům jsou poskytovány informace o poruchách spánku v ordinaci praktického lékaře ústně (rozhovorem) a jsou pro ně srozumitelné. Výzkum byl prováděn formou dotazníků v ordinacích praktických lékařů a na základě vyhodnocení těchto dotazníků byl s vybranými klienty proveden rozhovor. Tato bakalářská práce byla podkladem pro vytvoření propagačního materiálu, informující o správném životním stylu a aktivní prevenci poruch spánku. Práce může sloužit i jako informační a studijní materiál.
Somnipathy in the general practitoner´s surgery
Keywords: Spánek Nespavost Stres Poruchy spánku Spánková laboratoř a sestra Životní styl Spánková hygiena; Sleep Sleeplessness Stress Sleep disturbances Sleep laboratory nd nurse Style of life Sleep hygiene