Podpora rozvoje zdraví mentálně postižených pomocí pohybových aktivit (Tábor)\\ - Moravec, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2008)
V diplomové práci jsem se zabýval problémy mentálně postižených lidí a zařazením pohybových aktivit do týdenního režimu po dobu pěti měsíců. Výzkum probíhal v ÚSP Centrum zdravotně postižených KLÍČEK v Táboře - Záluží. Anamnestická data mi poskytl kompetentní pracovník ústavu. Následně byly stanoveny hypotézy motorické a sociální kompetence. Pomocí standardizovaných motorických testů jsem provedl otestování cvičenců. Program, který jsem použil, byl vytvořen na podporu rozvoje pohybových schopností a dovedností jedinců s mentálním postižením. Obsahoval jednoduchá pohybová cvičení, jógu s relaxačními prvky, psychomotorické hry. Vliv programu byl zjišťován vstupním a výstupním měřením a dále porovnáváním s daty kontrolní skupiny. Všechna získaná data byla statisticky zpracována a vyhodnocena.
Support of the Development of the Health Conditions of the Mentally Handcapped by a Support Motor Activities
Keywords: Zdraví; mentální retardace; pohybové schopnosti a dovednosti; pohybové aktivity; sociální péče; jóga; mandaly; testování; Health; kinetic activities; yóga trainning; kinetic abilities and competents; mandals; testing.