Posouzení výskytu kožních nemocí u koní - Zlatohlávková, Martina (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá posouzením výskytu kožních nemocí u koní v Jihočeském kraji. Teoretická část popisuje kožní soustavu, infekční a neinfekční kožní choroby a podle možností úspěšnost léčby těchto chorob. V praktické části bylo monitorováno 1 228 koní z toho 84 jedinců mělo nějaké kožní onemocnění. U každého koně byly zaznamenány následující údaje: okres, plemeno, pohlaví, věk, barva, počet koní ve stáji, forma ustájení, pastva, krmivo, druh kožního onemocnění, periodita, projevy, výsledky léčby a případné podávané léky. Mezi nejčastější vlivy, které ovlivňovaly druh kožního onemocnění a jeho projevy patřila barva, krmivo a periodita. Největší výskyt měla letní vyrážka (27 %), podlom (20 %), sarkoid (18 %), plísně (12 %) a ekzémy (6 %). Výsledky léčby byly u každé z chorob rozdílné, avšak jako nejproblematičtější se jevila letní vyrážka a nejlépe léčitelné byly plísně a ekzémy.
Assessment of the incidence of skin diseases of horses
Keywords: kůň; kožní onemocnění; projevy; výsledky léčby; horse; skin diseases; manifestations; treatment results