Vliv rozdílu teorie a praxe ošetřovatelství na kvalitu péče - Zimmermannová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se zabývá vlivem rozdílu teorie a praxe ošetřovatelství na kvalitu péče. Kvalitní ošetřovatelská péče je základním cílem současného ošetřovatelství. Cílem práce je zjistit míru a způsob poskytování kvalitní péče za současných podmínek. K naplnění cíle práce bylo použito metody kvalitativního výzkumného šetření s využitím polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumná otázka je směřována k zjištění, jakým způsobem a do jaké míry může být poskytována kvalitní péče za současných podmínek. Výzkumný soubor je tvořen kvalifikovanými sestrami a zdravotnickými asistenty pracujícími v nemocnici. Otázky, které byly respondentkám kladeny, byly zaměřeny na např. vzdělání, důležitost praxe, komunikaci, etický kodex apod. Dialogy byly nahrávány a následně přepsány. Analyzovány byly metodou tužka papír. Na základě analýzy odpovědí vzniklo 14. kategorií. Z výsledků šetření vyplynulo že, vzdělání v souvislosti s kvalitní ošetřovatelskou péčí je důležité do jisté míry, ale neopomenutelnou roli má také praxe sestry. Sestra praxí získává více zkušeností a dovedností k realizování ošetřovatelské péče. Dalším podstatným faktorem, který ovlivňuje kvalitní ošetřovatelskou péči a vytváří rozdíl mezi teorií a praxí, je mnohdy samotné převedení teoretických vědomostí do praxe. Práce sestry je často kompromitována s nemožností převést nabyté teoretické poznatky do vykonávané praxe. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že kvalitní ošetřovatelská péče je poskytována do určité míry. Úroveň poskytované péče ovlivňuje mnoho dalších faktorů, kromě již výše zmiňovaných a to např. míra dodržování etického kodexu sester, nevyužívání a neznalost koncepčních modelů, dostatečné množství materiálu na poskytování ošetřovatelské péče, kvalitní komunikace mezi sestrou a pacientem a dodržování práv pacientů. Práce je tvořena jako informační zdroj především pro zdravotnické profese, jenž poukazuje na rozdíl mezi teorií a praxí, kterému je potřeba věnovat pozornost.
The Influence of the Difference Between the Theory And Practice of the Nursing Care on the Quality of Care
Keywords: kvalitní ošetřovatelská péče; ošetřovatelský proces; teorie ošetřovatelství; praxe; rozdíl; sestra; quality nursing care; nursing process; theory of nursing; practice; difference; nurse