Financování rozvojové strategie města - Bízková, Marie (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce je uvést návrh financování rozvojové strategie města. Pro snadnější orientaci a pro lepší přehlednost je práce situována do jednotlivých kapitol a následně do podkapitol. Nachází se zde dvě hlavní části, literární přehled a kapitola řešení a výsledky. V kapitole literární přehled je uvedeno tzv. zázemí celé práce, což jsou literární východiska od různých autorů, která tvoří základ, ze kterého vychází praktická část diplomové práce. V literárním přehledu byl definován pojem obec, druhy obcí a jejich působnost, dále rozvojová strategie, strategické řízení a investiční strategie, rozpočet, rozpočtový proces města a zejména třídění příjmů a výdajů. Byly zde také specifikovány možné zdroje, ze kterých lze čerpat na financování rozvojových strategií. Praktická část navazuje na literární přehled, s tím rozdílem, že celá problematika je už aplikována na vybranou municipalitu, v tomto případě na územní samosprávu Bor. Hned úvodem je popsáno město Bor s uvedením nejdůležitějších údajů jako např. základní statistické údaje, lokalizace, poloha města atd. Byl zde také představen Strategický plán rozvoje města, příprava na něj, proces zpracování a jeho provázanost s územním plánem. V SPR jsou uvedeny investiční akce, které by chtělo město zrealizovat. Samozřejmě s tím neodmyslitelně souvisí rozpočet daného města a jeho vývoj. Pro vytvoření představy o hospodaření města s jeho prostředky byla provedena komparace Boru s 39 velikostně odpovídajícími městy za pomocí metody finanční a majetkové analýzy, respektive retrospektivní analýzy. U každého ukazatele bylo definováno zhodnocení relativního ukazatele. Nakonec bylo přistoupeno k samotnému návrhu financování. Je zde uveden popis toho, jak město postupuje při schvalování investice a jaké faktory jsou pro ně rozhodující, aby byla akce realizovatelná. Samozřejmě nejdůležitějším faktorem je financování, ať už vlastní nebo cizí, a jeho případný vliv na chod a finanční zdraví municipality. Zdroje financování byly komparovány z hlediska výhod, nevýhod pro město a náročnosti jejich vyřízení. Vybrané zdroje byly zhodnoceny za pomocí prospektivní analýzy, která nám ukáže budoucí podobu rozpočtu po zahrnutí financování investiční akce. Jako optimální se na základě návrhů projevilo financování v kombinaci dotace a samofinancování.
Financing of development strategy of the town
Keywords: strategie; rozvoj; investice; financování; územní samospráva Bor; finanční a majetková analýza; rozpočet; příjmy; výdaje; prospektivní analýza; retrospektivní analýza; indikátory; alternativy financování; strategy; development; investment; financing; local government Bor; financial and property analysis; budget; income and expenditure; prospective anylysis; retrospective analysis; index; finance alternatives