Will refaunation by feral horse affect five checkerspot butterfly species (Melitaea Fabricius, 1807) coexisting at xeric grasslands of Podyji National Park, Czech Republic? - Vodičková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato rigorózní práce se zabývá populační strukturou pěti druhů hnědásků - hnědáska jitrocelového, hnědáska kostkovaného, hnědáska květelového, hnědáska podunajského a hnědáska černýšového, sdílící dvě lokality Národního parku Podyjí - Havranické vřesoviště a Mašovická střelnice. Obě tyto lokality jsou v současnosti ohroženy postupnou sukcesí a zarůstáním. Díky tomu byly vybrány pro zavedení volné pastvy velkých herbivorů (Exmoorští pony). Tato práce popisuje demografickou strukturu, mobilitu a habitatové nároky dospělců pěti druhů hnědásků před zavedením volné pastvy velkých herbivorů.
Will refaunation by feral horse affect five checkerspot butterfly species (Melitaea Fabricius, 1807) coexisting at xeric grasslands of Podyji National Park, Czech Republic?
Will refaunation by feral horse affect five checkerspot butterfly species (Melitaea Fabricius, 1807) coexisting at xeric grasslands of Podyji National Park, Czech Republic?
Keywords: hnědásek; Podyjí; refaunace; suché trávníky; Melitaea; checkerspot; grassland; Podyji; refaunation