Vliv plísní a jejich metabolitů na zdravotní stav zvěře - Boháčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce bylo vyhodnotit vyšetřené vzorky jaterní tkáně na obsah aflatoxinu B1 u daňčí zvěře. Celkem bylo vyšetřeno 221 vzorků pro analýzu metodou RIA. Vzorky byly získávány z uhynulých a odlovených kusů daňčí zvěře, pocházejících z obor soukromých a z obor Lesů České republiky. Vzorky daňčí zvěře byly rozděleny do skupin podle typu, pohlaví a věku. Pohlaví bylo určeno vizuálně a věk byl určen podle úbrusu chrupu. Nejvyšší koncentrace aflatoxinu B1 v játrech byla naměřena u uhynulé 6ti leté samice (7,39 g.kg-1). Podle statistického vyhodnocení (P <0,05) byl prokázán významný rozdíl mezi uhynulými a odlovenými kusy, mezi samci a samicemi i mezi věkovými skupinami. Uhynulé kusy mají vyšší koncentraci aflatoxinu B1 v játrech v průměru o 2,12 g.kg-1 než kusy odlovené. U samic také byla prokázána vyšší koncentrace aflatoxinu B1 v játrech v průměru o 0,63 g.kg-1 než u samců. U věkových skupin bylo prokázáno, že čím starší zvířata jsou, tím stoupá koncentrace aflatoxinu B1 v játrech.
Influence of fungi and their metabolites on the health status of wildgame
Keywords: daňčí zvěř; aflatoxin B1; játra; obora; deer game; aflatoxin B1; liver; game park