Osteoporóza - radiologické aspekty - Dašek, Oldřich (Jihočeská univerzita, 2008)
Osteoporóza je závažné generalizované onemocnění kostí, vedoucí k jejich větší lomivosti. Nejvyšší výskyt tohoto onemocnění je ve vyšším věku. Cíl Seznámení s onemocněním osteoporózou a porovnání radiačních dávek pacientů při kyfoplastice a vertebroplastice. Srovnání dávek na jednotlivých přístrojích a mezi jednotlivými metodami. Snaha o snížení dávky pacienta i ošetřujícího personálu při výkonu. Metodika V roce 2007 bylo na našem pracovišti ošetřeno pomocí perkutánní vertebroplastiky a kyfoplastiky 46 pacientů. K vlastní navigaci výkonů byl u 30 pacientů použit angiografický komplet (Siemens - axiom artis), u dalších 16 pak mobilní C-rameno (Ziehm - exposcop 8000). Byly zhodnoceny naměřené dávky u jednotlivých pacientů, vypočítány průměrné dávky jak pro vertebroplastiku, tak pro kyfoplastiku a tyto byly porovnány mezi sebou. Dále jsme hodnotili dávku ve vztahu k počtu ošetřených obratlů u jednoho pacienta a anatomické oblasti uložení těchto obratlů. V neposlední řadě byly stanoveny průměrné dávky pro jednotlivé přístroje a porovnány mezi sebou. Výsledky Nejnižších dávek bylo dosaženo při ošetření obratlových těl TH páteře, naopak nejvyšší hodnota byla naměřena u zákroku, při kterém byly ošetřeny tři obratle najednou. Z výsledků srovnání průměrné dávky na obou přístrojích vyplývá, že průměrná dávka pacienta navigovaného pomocí angiografického kompletu je nižší zhruba o 55 % oproti pacientům, u kterých bylo použito C-rameno. Naměřená hodnota u kyfoplastiky je o zhruba 50 % nižší než u vertebroplastiky. Závěr Výsledky této studie ukazují, že z pohledu dávky je šetrnější kyfoplastika, ovšem proti hovoří ekonomické hledisko zákroku a to, že se hodí spíše pro akutní fraktury. Velkým přínosem této práce je porovnání dávek jednotlivých výkonů na dvou typech přístrojů. Ukázalo se, že výběr vhodného přístroje může výslednou dávku pacienta, a s tím související i dávku ošetřujícího personálu, významně ovlivnit. V našem případě až o 55 %. Výsledkem je snaha provádět maximum těchto výkonů pomocí angiografického kompletu a snažit se minimalizovat celkovou dávku.
Osteoporosis - radiologic aspects
Keywords: osteoporóza; perkutánní vertebroplastika; perkutánní kyfoplastika; denzitometrie; angiografický komplet; C-rameno; celková dávka; osteoporosis; percutaneous vertebroplastics; percutaneous kyphoplastics; densitometry; angiographic set; C-arm; total dose