Zooapelativum jako bázové slovo lexikalizovaných přirovnání. - Stachová, Milada (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se věnuje lexikalizovaným přirovnáním, jejichž bázovými slovy jsou názvy zvířat, tzv. zooapelativa. Teoretická část, v níž je frazeologie a idiomatika popsána jako vědní obor, se opírá zejména o Čermákovo pojetí, stejně jako vymezení a klasifikace základních jednotek této lingvistické disciplíny - frazémů a idiomů. V praktické části je hlavní pozornost věnována pojmenování domácích zvířat (býk, kachna, kočka, koza, kráva, kůň, ovce, pes, prase a slepice). Lingvistická analýza, vycházející především z dat Českého národního korpusu, se zaměřuje na zjištění frekvence daných frazeologických jednotek, jejich pestrost a míru aktualizace.
Zooapelativum as a base word lexical similes.
Keywords: frazém; přirovnání; zooapelativum; Český národní korpus; aktualizace; set phrase; comparison; zooapelativa; Czech national corpus; update