Názor veřejnosti na uplatňování principu sociální solidarity v ČR - Potůčková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem práce bylo zjistit názor běžné populace České republiky na uplatňování principu sociální a mezigenerační solidarity ve společnosti, a také míru důvěry občanů v sociální systém státu. V teoretické části mé práce se zabývám principem sociální solidarity, zběžně také historií vývoje sociální politiky, systémem sociálního zabezpečení a péče a systémem sociálního pojištění. Věnovala jsem se také cílovým skupinám a způsobu financování sociální solidarity. Obsahem výzkumné části byl dotazník prováděný přímým dotazováním převážně v kraji Vysočina a dotazováním pomocí elektronické pošty. Domnívám se, že stanovených cílů bylo dosaženo a obě hypotézy byly potvrzeny. Z realizovaného výzkumu vyplývá, že solidární cítění je u občanů ČR celkem hojně zastoupeno. Závěry, které byly vyvozeny, by mohly sloužit jako upozornění na obecné sociální naladění veřejnosti a jako ukazatel, které z nedostatků v sociálním systému státu by bylo vhodné řešit v prvé řadě.
Attitude of the Public to the Application of the Social Solidarity Principle in the Czech Republic
Keywords: Redistribuce; sociální politika; sociální pomoc; sociální stát; sociální systém státu; sociální solidarita; dedistribution; social policy; social help; welfare state; social security system; social solidarity