Meditační praxe v tibetském buddhismu (Komparace vybraných škol v ČR se zaměřením na meditační zkušenosti) - Bohoňková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá tématem tibetského buddhismu a je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. První kapitola je věnována vzniku a vývoji tibetského buddhismu, jeho učení a čtyřem hlavním školám. Druhá kapitola popisuje šíření tibetského buddhismu na Západ. Kapitola dále obsahuje popis fungujících center, škol a organizací v České republice. Třetí kapitola se zaměřuje na popis a vysvětlení meditace a meditačních praktik, které jsou typické pro tibetský buddhismus. Praktická část se věnuje meditačním zkušenostem tak jak jsou prožívány v každodenním životě. Praktická část obsahuje přepis několika rozhovorů s aktivními buddhisty z různých center v České republice. V závěru kapitoly je komentář a zhodnocení rozhovorů.
Meditation practice in Tibetan Buddhism (Comparision selected schools in Czech Republic intent on meditation experience)
Keywords: buddhismus; tibetský buddhismus; školy tibetského buddhismu v České republice; meditace; meditační praktiky a zkušenosti; Buddhism; Tibetan Buddhism; schools of Tibetan Buddhism in the Czech Republic; meditation; meditation practice and experience