Aktuální problémy českého vězeňství z pohledu osob propuštěných z výkonu trestu odnětí svobody - Kůs, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce s názvem Aktuální problémy českého vězeňství z pohledu osob propuštěných z výkonu trestu odnětí svobody si klade za cíl přispět do diskuse o aktuálních problémech českého vězeňství také zohledněním názorů bývalých vězňů. Je to přístup jistě neobvyklý, avšak domnívám se, že užitečně doplňující pestrou mozaiku často kontroverzních výroků z řad odborné i laické veřejnosti. V prvé části spisu předkládám (po stručném historickém nástinu) deskripci aktuálních problémů české penitenciaristiky, které jsou nejčastěji probírány v odborném i denním tisku, v dalších médiích i v běžných rozhovorech mezi občany. Těžištěm práce je poté kvalitativní výzkumná sonda mapující názory lidí, kteří českým vězením prošli jakožto odsouzení k trestu odnětí svobody, a nyní, po propuštění, usilují o reintegraci do svobodné společnosti. Jsem přesvědčen o tom, že práce má svůj nezanedbatelný význam pro rozvoj české teorie a praxe vězeňství, a to minimálně upozorněním na nutnost, brát při nezbytných vězeňských reformách jistý ohled i na zkušenosti vězněných osob. V závěru se pokouším, právě s využitím výzkumně zjištěných informací, formulovat některá vlastní doporučení k optimalizaci výkonu trestu odnětí svobody v České republice.
Topical Problem of the Czech Prison System from the Viewpoint of the Persons Released from Prison
Keywords: Vězeňství; věznice; problémy vězeňství; zaměstnanost vězňů; alternativní tresty; Penitentiary; prison; penitentiary issues; employment of prisoners; alternative punishments