K depotům měděných žeber ze starší doby bronzové v sídlištním kontextu: Depot z Kučeře (okr. Písek) pohledem archeologie a archeobotaniky - Chvojka, Ondřej; Mensik, Petr; Houfková, Petra; Šálková, Tereza (Archeologický ústav AV ČR, 2018)
Depot měděných žeber objevený v r. 2012 v Kučeři na Písecku umožnil díky odborně dokumentovaným nálezovým okolnostem položení několika významných otázek. Vedle typologického rozboru artefaktů z depotu v kontextu zachyceného rozdělení jednotlivých žeber do celkem čtyř svazků byly provedeny archeobotanické analýzy i radiokarbonové datování. Za důležitou považujeme otázku vztahu depotu k sídlišti, jehož existence byla potvrzena v několika drobných sondách a které nabízí možnosti analýzy vztahu hromadných nálezů starší doby bronzové k soudobým rovinným sídlištím v širším středoevropském prostoru. Palynologická analýza a analýza rostlinných makrozbytků nabízejí zamyšlení nad charakterem lidských aktivit v sídelním areálu. Komparace archeobotanických a radiokarbonových dat z depotu a z kulturní vrstvy pak umožňuje rozvahu nad vzájemným vztahem obou těchto komponent.
On the issue of rib hoards from an Early Bronze Age settlement context: the hoard from Kucer in south Bohemia from the perspective of archaeology and archaeobotany
Keywords: depot žeber; doba bronzová; rovinné sídliště; archeobotanické analýzy; radiokarbonové datování; jižní Čechy; rib hoard; Bronze Age; flatland settlement; archaeobotanical analyses; radiocarbon dating; south Bohemia