Regionální diferenciace populačního vývoje ve Středočeském kraji: historickogeografická analýza. - Rada, Michal (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá regionální diferenciací populačního vývoje ve Středočeském kraji. Představuje historickogeografickou analýzu. Po úvodní kapitole (1) následuje část zabývající se zpracováním sledované problematiky v odborné literatuře (kapitola 2). Zde jsou zdůrazněny současné trendy, ale nastíněny i starší myšlenky. Třetí kapitola obsahuje teoretický nástin sledované problematiky. Její součástí je i terminologie spojená s řešenou problematikou. Kapitola 4 popisuje podmínky a determinanty, jež působily na populační vývoj Středočeského kraje. Z několika pohledů fyzickogeografického, socioekonomického a s přihlédnutím k historickým aspektům. Navazuje vývoj počtu obyvatel kraje v kontextu České republiky (5). Následující kapitola (6) obsahuje analýzu regionální diferenciace populačního vývoje. Analýza je postavená na studii vlivu dílčích determinant (železnice, administrativní funkce sídla či hierarchického postavení sídla). Sedmá kapitola obsahuje syntézu poznatků, kategorizaci regionů a popis hlavních determinantů, jež působily na vývoj počtu obyvatel v kraji. Dotýká se i vlivu Prahy na oblast středních Čech. Poslední kapitolou (8) je sumarizující závěr.
Regional differentiation in the population development of Central Bohemia Region: historic-geographic analysis.
Keywords: Středočeský kraj; obyvatelstvo; populační vývoj; průmyslová revoluce; regionální diferenciace; Central Bohemia region; population; population development; industrial revolution; regional differentiation.