Vegetace v expozici "Český les" zoo Ohrada - Fialová, Alexandra (Jihočeská univerzita, 2012)
První, teoretická část práce je věnována historii zoologických zahrad, vývoji lesů na území České republiky a lesním ekosystémům, simulovaným v expozici "Český les" zoo Ohrada u Hluboké nad Vltavou. V jednotlivých částech expozice, které představují různé lesní biotopy, byly vyhotoveny fytocenologické snímky, byly vypočteny hodnoty pokryvnosti a početnosti, sociability. Tyto charkteristiky prostředí byly potom porovnávány s přírodními stanovišti jednotlivých chovaných druhů živočichů, především z hlediska jejich nároků a využití. Byly navrženy úpravy s cílem zvýšení atraktivnosti a informovanosti návštěvníků.
Vegetation inside the "Bohemian Forest" exhibition of the zoo Ohrada
Keywords: Les; biotop; ptactvo; fytocenologické snímky; zoo; Forest; habitat; avifauna; phytocenological relevés; zoo