Srovnání nároků dvou ohrožených modrásků Polyommatus damon a Polyommatus thersites, využívajících shodnou živnou rostlinu - Šlancarová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Na xerotermních stanovištích využívají dva blízce příbuzní modrásci Polyommatus damon a Polyommatus thersites shodnou živnou rostlinu (Onobrychis spp.). Tato práce se věnuje stanovištním nárokům a bionomickým rozdílů obou druhů, které by mohly být zodpovědné za odlišnou hojnost a zranitelnost.
Habitat requirements of two endangered lycaenid butterflies Polyommatus damon and Polyommatus thersites sharing an identical host plant
Keywords: damon; thersites; bionomie; habitatové preference; lycaenidae; thersites; damon; habitat requirements; oviposition preferences; lycaenidae