Kalkulace jako nástroj řízení nákladů - Kalkušová, Renata (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce řeší problematiku tvorby a využití kalkulací ve firemní praxi. Cílem je vytvořit výsledné kalkulace zvolené kalkulační jednice (hodina práce kolového bagru) a zhodnotit rentabilitu výkonu a jeho přínos firmě. V teoretické části jsou popsány základní pojmy a význam kalkulací, členění nákladů, druhy kalkulací, způsoby hodnocení výkonu a využití kalkulace v analýze bodu zvratu. Výsledná kalkulace byla sestavena ve formě plných i neúplných nákladů. Východiskem byly zaúčtované položky druhových nákladů, které všechny byly převedeny na přímé a nepřímé náklady. Pro alokaci správních a výrobních režijních nákladů byla zvolena naturální rozvrhová základna odpracované hodiny. Ze získaných údajů byla vyhodnocena rentabilita výkonu a vypočítán jím vytvářený zisk v absolutní výši při různých účtovaných cenách za hodinu práce. Hlavním zjištěním je, že účtované částky za výkon nedosahují ani úplných vlastních nákladů výkonu. Pomocí analýzy bodu zvratu bylo stanoveno, při jakém objemu výkonu a při jakých cenách bude výkon tvořit zisk.
Costing as a tool for costs management
Keywords: kalkulace; náklady; rozvrhová základna; alokace nákladů; analýza bodu zvratu; hodnocení rentability Jel Classification: M21; M29; M40; costing; costs; allocation basis; allocation of costs; analysis of break-event point; evaluation of the profitability. Jel Classification: M21; M29; M40