Květena CHKO Blanský les se zaměřením na rostliny s migrační vazbou na Alpy - Hořejší, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2017)
V období od května do října 2016 byl prováděn na území CHKO Blanský les monitoring rostlin s migrační vazbou na Alpy: olše zelená (Alnus alnobetula), řeřišnice hořká (Cardamine amara s.l.), kamzičník rakouský (Doronicum austriacum), dřípatka horská (Soldanella montana), kýchavice bílá pravá (Veratrum album subsp. album) a pleška stopkatá (Willemetia stipitata). U vybraných rostlin byla sledována početnost, plodnost a vitalita. Nejpočetnějším zástupcem alpského migrantu ve sledované oblasti je dřípatka horská, která je vázána na lesní, stinná a vlhká stanoviště s nadmořskou výškou vyšší než 700 m. n. m., a řeřišnice hořká, která roste na území CHKO Blanského lesa roztroušeně a je vázána na vodní toky a zamokřená stanoviště. Dvě rostliny kamzičníku rakouského byly nalezeny ve sterilním stavu na lokalitě PP Hejdlovský potok, olše zelená u PP Horní luka, pleška stopkatá nebyla v terénu nalezena. Kýchavice bílá pravá byla sledována kolem vodního toku Hučnice, kde bylo napočítáno celkem 53 málo vitálních kusů rostlin. Největší populace kýchavice se nachází podél Hejdlovského potoka a čítá více než 600 rostlin.
Flora of the Protected Landscape Area Blanský les with a relation to the plant migrants from Alps
Keywords: rostliny s migrační vazbou na Alpy; CHKO Blanský les; plant migrants from Alps; PLA Blanský les