Případová studie života vybraných dětí, vyrůstajících v dětských domovech ve Středočeském kraji - Suchánková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce je věnována problematice, která se týká života dětí vyrůstajících v dětských domovech. Teoretická část je zaměřena na dítě, rodinu, její funkce, poruchy chování v rodině, které často končí násilím na dětech a vedou až k ústavní výchově. Na poruchy chování v rodině navazují specifika práce sociálně-právní ochrany dětí. Práce popisuje východiska a možnosti, které nabízí stát nebo ostatní organizace těmto ohroženým dětem. Jsou zde popsány zařízení ústavní péče a nejčastější důvody, které vedou k umístění do dětského domova včetně rizik, spojených s odchodem ze zařízení. Praktická část je směrována na mladé lidi v dětských domovech, kde za pomoci kvalitativního výzkumu je zmapován jejich dosavadní život v zařízení. Hlavním cílem je odpověď na položené výzkumné otázky a získat tak větší náhled na problematiku dětí umístěných v dětských domovech.
The Case Study of Life of Chosen Children, Who Grow Up in Children´s Homes in the Region of Central Bohemia
Keywords: rodina; dítě a rodina; poruchy rodiny; syndrom CAN; podpora rodiny; sociálně právní ochrana dětí; formy náhradní péče; zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy; dětský domov.; family; child and family; dysfunctional family; CAN syndrom; family support; social and legal protection of children; substitute care options; substitute care institutions; children's home.