Svatba Jana mladšího Popela z Lobkovic a Bohunky z Rožmberka roku 1556 - Smíšek, Václav (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá sňatkem Jana mladšího Popela z Lobkovic a Bohunky z Rožmberka, který se uskutečnil 19. ledna 1556 na českokrumlovském zámku. Práce si klade za cíl na základě prostudované literatury a nevydaných pramenů popsat přípravy a průběh svatebního veselí. Stranou pozornosti nezůstávají ani pozvaní hosté, kteří se svatebních oslav účastnili. Na základě pozvaných hostů lze rekonstruovat rodinné příslušníky a síť regionálních a přeshraničních šlechticů, kteří obklopovali poslední Rožmberky a Lobkovice. Základní metodologické ukotvení tkví v komparativním a historicko-antropologickém přístupu. Autor se na svatební veselí snaží nahlížet v širších souvislostech, neboť sňatek v raném novověku plnil celou řadu funkcí, kupříkladu biologickou, politickou či alianční.
The marriage of Jan Popel Junior of Lobkovic to Bohunka of Rožmberk in 1556
Keywords: svatba; Jan mladší Popel z Lobkovic; Bohunka z Rožmberka; šlechta; raný novověk; marriage; Jan Popel Junior of Lobkovic; Bohunka of Rožmberk; nobility; early modern period