Rozvoj fonologických a morfologických schopností dětí před nástupem do školy - Dědová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá rozvojem fonologických a morfologických schopností dětí před nástupem do školy. V teoretické části práce jsou popsány jednotlivé oblasti percepčně motorických funkcí, kognitivní funkce, fonologické a morfologické schopnosti, řeč i dyslexie. Jako součást práce byl proveden kvalitativní typ výzkumu. V rámci něho bylo otestováno testovou baterií osm pětiletých a dvě šestileté děti navštěvující běžnou mateřskou školu. Testová baterie obsahuje několik testů (zkoušek) zaměřujících se na testování úrovně zrakového a sluchového vnímání, znalostí, úrovně logického myšlení a prostorových představ, paměti, samotných morfologických schopností a artikulačních schopností. Výzkum ukázal, jaké oblasti z testové baterie způsobovaly testovaným dětem největší potíže. Následně na to jsou v práci uvedeny postupy, kterými mohou být problematické oblasti v rámci běžné mateřské školy rozvíjeny.
Development of the phonological and morphological abilities of children before the school age
Keywords: fonologické schopnosti; morfologické schopnosti; předškolní věk; běžná mateřská škola; testová baterie; rozvoj; phonological abilities; morphological abilities; children before the school age; ordinary kindergarten; test battery; development