Vývoj geodetických přístrojů pro agrární operace a pozemkové úpravy - Lukšíková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Náplní bakalářské práce je vývoj geodetických přístrojů pro agrární operace a pozemkové úpravy. Nebylo by totiž přesných pozemkových úprav bez těchto geodetických přístrojů. Práce je v podstatě literární rešerší chronologického seřazení vývoje přístrojů s vazbou na pozemkové úpravy. Popisuji vývoj geodetických přístrojů od nejstarších dob a starověku až po 20. století v Evropě. Dále jsem soustředila na historii výrobců, zejména výrobců ČSR. Následně jsem se zaměřila na základní geodetické přístroje od poloviny 19. století do pol. 20. století, a také na ověřování kvality a parametrů historických přístrojů.
The development of surveying instruments for agricultural operations and landscaping
Keywords: geodetický přístroj; výrobce geodetických přístrojů; pozemková úprava; geodetic instrument; manufacturer of surveying instruments; land adjustment