Migrations of historical populations. Isotopic signatures in human bones and their applikation in archaeological interpretations - Pořádková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
V bakalářské práci pod názvem "Migrace historických populací. Izotopové signály v lidských kostech a jejich využití v archeologických interpretacích." je na základě literární rešerše shrnuta jedna z nejvíce používaných výzkumných metod analýza stabilních izotopů, a to především stronciový izotopový signál v lidských kostech a zubech. Na základě biochemie lidských kosterních pozůstatků izotopová analýza umožňuje archeologům i antropologům zkoumat lidskou migraci a geografický původ lidských populací. Izotopový výzkum spolupracuje s dalšími vědními obory, poněvadž bez jejich použití by nebylo možné dosáhnout příznivých výsledků. Bakalářská práce se zabývá především stronciovým izotopovým signálem v lidských kostech, které jsou dle mého názoru silným prostředkem pro pochopení pravěkých a historických migrací.
Migrations of historical populations. Isotopic signatures in human bones and their application in archaeological interpretations
Keywords: Migrace; historické populace; stabilní izotopy; stroncium; analýza izotopů stroncia.; Migrations; historical populations; stable isotopes; strontium; strontium isotope analysis.