Sekty jako hrozba - Bakule, Petr (Jihočeská univerzita, 2017)
Sekty jako hrozba Sekty jsou v dnešní společnosti sociálním i náboženským fenoménem. Mnohdy slýcháváme o nábožensky motivovaném násilí. Proto spojení sekty jako hrozby není příliš překvapujícím termínem. V častých případech dochází k situaci, v níž sekty ohrožují nejen své členy, ale i celou společnost. Je tedy důležité sekty charakterizovat a určit, u kterých je možné spatřovat nábožensky motivované násilí či extremismus. V úvodu teoretické části zmiňuji základní terminologií, vysvětluji podstatu náboženství a rozlišuji základní náboženské směry. Na to navazují nová náboženská hnutí. S tímto také souvisí legislativní zakotvení pro církve a náboženské společnosti, jejich registrace, práva, povinnosti apod. Dále jsou popsána náboženská hnutí, ze kterých potenciálně může vzniknout riziko hrozby, popřípadě svými kontroverzními kauzami vzbudila zájem veřejnosti. V diplomové práci jsou též zahrnuti Svědkové Jehovovi, a to i přesto, že se v tomto případě jedná o státem schválenou registrovou církev. Uvedl jsem je zde proto, že dle výzkumu se většina respondentů domnívá, že se jedná právě v tomto případě o sektu. To také platí o náboženském směru Satanismu. I tito mají své církevní spolky, zároveň však dochází i k situacím, ve kterých se extremistické skupiny např. po násilnickém činu odvolávají právě k satanismu. Tento jev se objevuje u více náboženských hnutí. Dále následuje nastínění negativních vlivů nových náboženských hnutí na jedince i společnost a poté se již dostáváme k samostatnému termínu sekta. Zde nalezneme informace pojednávající o znacích jednotlivých sekt, jejich praktikách psychické manipulace, způsobech získávání nových členů či charakteristice jejich vůdců. V neposlední řadě nesmíme opomenout prevenci vůči působení těchto nebezpečných skupin i pomoc pro členy, kteří se snaží ze sekty vystoupit. V poslední části teoretické práce se zaměřuji na Českou republiku z pohledu státu. Popisuji způsoby, jakými vystupuje vůči církvi a náboženským společnostem, v čem spočívá politika ohledně sekt, jak jsou do daného problému zainteresováni státní i nestátní orgány, jakou úlohu plní Ministerstvo vnitra, Ministerstvo kultury nebo Policie České republiky apod. Hlavním cílem této diplomové práce je zhodnocení činností a hrozeb náboženských skupin a sekt, které působí nejen na území České republiky, ale i v zahraničí. Zabýval jsem se statistickou kvantitativní výzkumnou strategií pomocí dotazníkového šetření mezi laickou a odbornou veřejností. Otázky byly kladeny v oblasti ohrožení sektami a bezpečnostních rizicích pro Českou republiku v souvislosti s činností sekt. Následovalo statistické vyhodnocení rozdílnosti v informovanosti mezi laickou a odbornou veřejností v téže náboženské záležitosti. Pozornost byla také věnována analýze dostupných literárních zdrojů zabývajících se problematikou sekt. Bylo zjištěno, že statistický rozdíl v informovanosti mezi laickou a odbornou veřejností je patrný. Práce může být využita jako přehled možných rizik vyplývajících z činnosti sekt či může plnit funkci informačního materiálu v oblasti problematiky náboženských uskupení.
Sects as a Threat
Keywords: Sekta; náboženství; náboženský extrémismus; nová náboženská hnutí; Sects; religion; religion extremism; new religious movements