Sledování ukazatelů kvality osiva hrachu setého (Pisum sativum L.) u vybrané skupiny odrůd - Vlček, Jiří (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit vybrané parametry poukazující na kvalitu osiva hrachu (Pisum sativum L.) u zvolené skupiny dvou odrůd Gambit a Salamanca. Literární rešerše, je zaměřena především na produkci hrachu u nás i ve světě, na šlechtění odrůd, obchod s hrachem a uznávání osiva. Na literární rešerši přímo navazuje praktická část, která je věnovaná procesu uznávání a certifikace osiva v praxi. Dále také laboratorním zkouškám kvality osiva hrachu a to především klíčivosti. Ta byla stanovena v rámci množitelské předdodávky, dodávky a u vyčištěného osiva, u odrůdy Gambit zaznamenala 69% a u odrůdy Salamanca propadla až na 37% v rámci vyčištěného osiva, která se značně lišila od osiva z předdodávek a dodávek. Tento výzkum ukazuje interní pohled dovnitř zemědělského podniku a velkou složitost a náročnost procesu certifikace osiva.
Evaluation of pea (Pisum sativum L.) seed qualitative parameters within chosen group of cultivars
Keywords: Hrách setý (Pisum sativum L.); osivová hodnota; certifikace; Dried pea (Pisum sativum L.); seed value; certification