Vývoj buddhistické architektury a symbolika pagod a stúp - Pechočová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce pojednává o architektuře a symbolice buddhistických staveb, konkrétně o stúpách a pagodách. Je rozdělena do tří hlavních částí. První představuje tyto sakrální budovy obecně. Druhá kapitola popisuje nejrozšířenější symboly používané v buddhistické architektuře. Poslední kapitola líčí architekturu jednotlivých buddhistických států a konkrétní památky.
The Development of Buddhist Architecture and Symbolism of Pagodas and Stupas
Keywords: Stúpa; pagoda; čhorten; Indie; Čína; Japonsko; Srí Lanka; Tibet; Nepál; Borobudur; buddhistická symbolika; Buddha; sakrální stavby.; Stupa; pagoda; chorten; India; China; Japan; Sri Lanka; Tibet; Nepal; Borobudur; Buddhist symbolism; Buddha; sacred buildings.