Narrative Techniques in Bram Stoker's Dracula (Vyprávěcí postupy v románu Brama Stokera Drákula) - Navrátil, Martin (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce v úvodní kapitole nastíní charakteristiku pozdně viktoriánské éry v kontextu literární tvorby skotských a irských autorů se změřením na období dekadence (Stevenson, Wilde, Stoker). Jádrem práce jer rozbor narativních technik použitých v epistolárním románu Brama Stokera Dracula. Teoretickým východisek, práce je definice narativních technik a jejich obecné užití. Hlavním záměrem je rozbor a aplikace zmíněných technik v románu Dracula a souvislost užití těchto metod a vyprávěcích postupů s charakteristikou viktoriánské éry v návaznosti na anglickou literární tradici.
Narrative Techniques in Bram Stoker's Dracula
Keywords: Bram Stoker; Drákula; narativní techniky; upíři; viktoriánský román; Bram Stoker; Dracula; narrative techniques; vampires; Victorian novel