Ptáci Českých Budějovic (didaktické téma) - Březinová, Hana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem diplomové práce jsou ptáci našeho okolí. Hlavním cílem bylo navrhnout exkurze pro žáky základních škol do přírodní rezervace Vrbenské rybníky a urbánní části Českých Budějovic. Součástí návrhů exkurzí jsou pracovní listy a motivační aktivity. Návrhu exkurzí předcházela pojmová a strukturální analýza tématu ptáci ve vybraných učebnicích přírodopisu pro základní školy, vlastní ornitologické šetření na zájmových lokalitách a srovnání jejich výsledků s odbornou literaturou. Byly prakticky ověřeny obě exkurze, vybrané úkoly z pracovních listů a motivační aktivity. Diplomová práce byla řešena v rámci projektu GA JU 065/2010/S.
Birds of České Budějovice (educational theme)
Keywords: avifauna; Vrbenské rybníky; exkurze; projekt; pracovní listy; motivační aktivity; avifauna; Vrbenské rybníky Nature Reserve; excursion; project; worksheets; motivational activities