Historie tělesné výchovy a sportu v Trhových Svinech - Mašek, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se zabývá historií tělesné výchovy a sportu Trhových Svinů od založení jednoty Sokol ve městě až do současnosti. Autor se zaměřil především na vzestup a působení jednoty Sokol v Trhových Svinech, dále věnoval pozornost nejpočetnějším tělovýchovným spolkům, TJ Spartaku, jeho oddílům a činnostem těchto oddílů a ve sportovním světě významným osobám narozeným v Trhových Svinech. Prameny pro tuto práci byly čerpány zejména z Okresního archívu v Českých Budějovicích, z knih zabývajících se historií města, z pravidelných článků předsedů oddílů v Trhovosvinenských listech, a také některých pamětníků a jejich soukromých spisů.
The History of Physical Education and Sport in Trhové Sviny\\
Keywords: Sokol; Spartak; oddíl; Tělovýchovná jednota; soutěž; Sokol; club; Physical training unity; competition