PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY - MONITORING INFORMOVANOSTI DOSPÍVAJÍCÍCH DÍVEK V DANÉ PROBLEMATICE - Tichá, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
V této bakalářské práci se věnuji tématu poruch příjmu potravy. Toto téma jsem si vybrala pro jeho naléhavost a pro stále vzrůstající popularitu štíhlosti a neustálému hubnutí mezi mladými lidmi. Podle MKN-10 shodně s DSM-IV Americké psychiatrické asociace zahrnují poruchy příjmu dvě jasně definovaná onemocnění: mentální anorexii a mentální bulimii. Obě tyto poruchy jsou si velice podobné, jsou pro charakteristické následující znaky: intenzivní snaha o dosažení štíhlosti spojená se snižováním přijímané energie a se zvyšováním vydávané energie, strach z tloušťky, nadměrná pozornost věnovaná jídlu, vlastnímu tělu a hmotnosti. Poruchy příjmu potravy nejčastěji postihují dospívající dívky a mladé ženy. Ženy trpí těmito poruchami přibližně desetkrát častěji než muži. Obvykle mívají chronický průběh, závažné duševní, tělesné a sociální následky. Neexistuje jediný klíčový rizikový faktor, vždy se jedná o soubor sociálních, kulturních a rodinných vlivů, životní styl a osobní předpoklady s dospíváním a biologickými faktory. Prevence poruch příjmu potravy je u nás stále na velmi nízké úrovni. Oproti tomu velká pozornost je stále věnována prevenci nadváhy.
EATING DISORDERS - MONITORING OF TEENAGE GIRLS AWARNESS IN THESE PROBLEMS
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY - MONITORING INFORMOVANOSTI DOSPÍVAJÍCÍCH DÍVEK V DANÉ PROBLEMATICE
Keywords: Mentální anorexie; mentální bulimie; poruchy příjmu potravy; Anorexia nervosa; bulimia nervosa; eating disorders