Respektující přístup v mateřské škole - Kottová, Hana (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce je zaměřena na respektující přístup v mateřských školách, a to v souvislosti s Rámcovým vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání a pedagogikou Franze Ketta, založenou na vytváření vztahů a celistvosti přístupu k dítěti a ke světu. První část bakalářské práce se zabývá teorií respektujícího přístupu v obou zmíněných pojetích - v pedagogice Franze Ketta a v Rámcovém vzdělávacím programu pro předškolní vzdělávání. Je zde představena pedagogika Franze Ketta, její cíle, koncept setkávání, principy, využívání specifických didaktických pomůcek a pojetí zájmen JÁ, TY, MY a ONO, která jsou spjata s respektujícím vytvářením vztahů. V praktické části bakalářské práce je pak shrnuto pozorování v mateřských školách zaměřené na sledování respektujícího přístupu a rozvoje, probíhajícího v rámci týdenního celku na téma Masopust a karneval, který se orientoval na aktivity podporující vztah k sobě samému, k druhým, ke společnosti a ke světu.
Respecting attitude in kindergarten
Keywords: respektující přístup; respekt; pedagogika Franze Ketta; zájmena JÁ; TY; MY; ONO; respectful approach; respect; the pedagogy of Franz Kett; pronouns I; YOU; WE; IT