Vliv poslechu hudby na spiritualitu dnešních adolescentů - Klicmanová, Simona (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá výzkumnou otázkou, jaký vliv má poslech hudby na spiritualitu dnešních adolescentů. Cílem této práce je zaměřit se na pojem spiritualita z pohledu náboženského, sekulárního, psychologického a sociologického a zjistit, jak působí hudba na spiritualitu dnešní mládeže prostřednictvím kvalitativního výzkumu. Teoretická část popisuje pojmy spiritualita, adolescence, emocionální vývoj adolescenta, zmiňuje vývojovou teorii německého psychologa Erika Eriksona, věnuje se také zájmům dnešních adolescentů, dále pak zahrnuje informace o hudbě jako tvůrčím aktu. Praktická část je zaměřena detailní popis průběhu a vyhodnocení provedeného kvalitativního výzkumu, jehož hlavní otázkou bylo, jakým způsobem prožívají čeští adolescenti poslech hudby. Výzkum je založen na kvalitativní analýze dat získaných prostřednictvím polostrukturovaného rozhovoru, vyhodnoceného pomocí zakotvené teorie. Výzkum poukázal na poslech hudby jako na prožívání, které adolescenta odpoutá od reality a přinese mu klid. Odpoutáním se od reality definovali i spirituální prožitek.
The influence of listening to music on the spirituality of today´s adolescents
Keywords: adolescence; spiritualita; hudba; prožitek; odpoutání; adolescence; spirituality; music; experience; detachment