Sledování výskytu ohrožených a chráněných druhů ryb v povodí horní Blanice - Hanák, Radek (Jihočeská univerzita, 2007)
Rybí společenstvo povodí horní Blanice bylo studováno na osmi lokalitách mezi 62. a 77. říčním km. Během průzkumů v letech 2004-2006 zde byl prokázán výskyt raka říčního (Astacus astacus) a perlorodky říční (Margaritifera margaritifera). Ichtyologickým průzkemem byl zjišten především výskyt třinácti druhů ryb a mihulí, z nichž podle vyhlášky č. 395/1992 Sb. patří Lampetra planeri mezi kriticky ohrožené a tři druhy jsou ohrožené (Lota lota, Phoxinus phoxinus, Cottus gobio). Z nepůvodních druhů ryb se zde vyskytuje Salvelinus fontinalis a Oncorhychus mykiss. Nejpočetnějším druhem je Salmo trutta m. fario, dále se zde vyskytuje Leuciscus cephalus, Leuciscus leuciscus, Thymallus thymallus, Barbatula barbatula. Zřejmě alochtoního původu jsou v daném povodí Rutilus rutilus a Perca fluviatilis. Pro zachování a ochranu biodiverzity je nutné udržet dosavadní extensivní hospodaření v okolní krajině, šetrné rybářské obhospodařování a neovlivňovat přirozený vývoj formování koryta toku negativními melioračnímy zásahy.
Monitoring of Occurence of Endangered and Protected Fish Species in Upper Blanice River basin
Keywords: ichtyofauna; biodiverzita; ochrana; povodí řeky Blanice; ichthyofauna; biodiversity; conservatoin; the Blanice river basin