Vybavenost vybraných jednotek požární ochrany z Libereckého kraje přenosnými čerpadly a možnosti jejich modernizace - Poloprutský, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Ještě dnes mohou nastat rozdíly mezi vybavením jednotlivých jednotek požární ochrany v oblasti přenosných čerpadel. Některé jednotky disponují novými a technicky vyhovujícími přenosnými čerpadly, jiné mají pouze starší přenosná čerpadla nebo dokonce žádná. Zajímal mě především současný stav vybavenosti a technická úroveň jednotlivých čerpadel. Čerpadlům a problematice jednotek požární ochrany se věnuji v první části práce. Je zde popsán právní rámec vymezující kompetence, rozdělení, ale i fungování jednotlivých jednotek požární ochrany. Informace k jednotlivým typům čerpadel používaných nejen v požární ochraně, principy fungování i specifika přenosných čerpadel jsou formou rešerší dostupných informačních zdrojů zde popsány také. Druhá část, která je mým vlastním výzkumem, je analýzou vybavenosti přenosnými čerpadly vybraného vzorku jednotek požární ochrany z Libereckého kraje. Tuto praktickou úlohu jsem zrealizoval pomocí mnou vytvořených dotazníků, které jsem rozeslal na vybrané jednotky požární ochrany. Doplňující informace jsem pak získal i osobním rozhovorem se zástupci jednotek. Oblastí mého zájmu byla kvalita vybavenosti přenosnými čerpadly, tudíž nejenom jestli jednotky čerpadla vlastní, ale také jaká je jejich technická úroveň. Sledovanými parametry čerpadel byly stáří, maximální výkon, maximální výtlačná výška, hmotnost a maximální průtok čerpadla. Kvalita vybavenosti jednotek požární ochrany byla hodnocena pomocí vlastní modifikace metody operační analýzy. Výstupem hodnocení byl index vybavenosti jako jednoznačný identifikátor. Hypotéza, vybavenost vybraných JPO přenosnými čerpadly odpovídá současným technickým možnostem, měla předvědecký charakter, byla tedy formulována intuitivně. Zároveň v sobě obsahovala očekávání vysoké a technicky odpovídající vybavenosti přenosnými čerpadly u vybraných jednotek požární ochrany. Východiska pro její stanovení plynula ze zkušeností posledních let, kdy byly jednotky požární ochrany postupně svými zřizovateli modernizovány. Na základě získaných výsledků, kdy základní hranici splnily všechny jednotky požární ochrany, je tedy možné hypotézu potvrdit a označit vybavenost vybraných jednotek požární ochrany z Libereckého kraje jako dostatečnou. K dosažení čtyř stanovených cílů práce bylo použito srovnání sledovaných technických parametrů a počtu čerpadel s intuitivně nastavenou hranicí pro vybavenost. Vzhledem k tomu, že se potvrdila hypotéza, která říká, že vybavenost přenosnými čerpadly odpovídá současným technickým možnostem, není třeba jednotky modernizovat o novější modely. Pokud vezmeme v potaz praktické hledisko, je tato práce využitelná pro Hasičský záchranný sbor Liberecké kraje, jako dokument monitorující vybavenost.
Condition of mobile water pumps of chosen fire protection units from the region of Liberec and possibilities of it's modernization
Keywords: přenosná čerpadla; jednotky požární ochrany; požární ochrana; portable pumps; fire protection unit; fire protection