Neodkladná resuscitace z hlediska Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje - Dudková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Nejvyšší počet náhlých srdečních zástav je v dospělém věku. V dětském věku se jedná nejčastěji o sekundární asfyktickou srdeční zástavu. Ročně utrpí náhlou srdeční zástavu v Evropě asi 700 000 osob. Asi ve ? případů je zahájena KPR svědky příhody-laiky. Výskyt komorových fibrilací v posledním desetiletí poklesl. Ve více než 60 % proběhne akutní srdeční zástava v terénu, popř. přímo na oddělení urgentního příjmu. Cílem bakalářské práce je zmapovat četnost výjezdů zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje k neodkladné resuscitaci, zjistit, jaké postupy volí při poskytování neodkladné resuscitace středně zdravotnický personál zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a zjistit, jaké postupy volí při poskytování neodkladné resuscitace lékaři zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Hypotéza předpokládá, že postupy při poskytování neodkladné resuscitace středně zdravotnickým personálem a lékaři zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje nejsou sjednocené. Výzkum je zpracován kvantitativní formou. Sběr dat je proveden metodou dotazování, technikou dotazníku s otevřenými, polootevřenými a uzavřenými typy otázek a sekundární analýzou dat. Výzkumný soubor tvoří pracovníci Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Bakalářská práce bude přínosná jako prezentace výsledků na odborných konferencích a seminářích. Bakalářská práce bude přínosná pro další studium dané problematiky pro laickou i odbornou veřejnost.
Cardiopulmonary resuscitation in terms of emergency medical services of the South Bohemian Region
Keywords: neodkladná resuscitace; Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje; zástava oběhu; záchranný řetězec; defibrilace; urgent resuscitation; Medical rescue service of South Bohemia region; collateral circulation; rescue chain; defibrillation