Připravenost dítěte na mateřskou školu z pohledu rodičů a pedagogů - Pokorná, Ivana (Jihočeská univerzita, 2014)
akalářská práce se zabývá problematikou připravenosti 3-4letých dětí na vstup do mateřské školy. Teoretická část charakterizuje biologický a psychosociální vývoj dítěte ve věku tří až čtyř let a poukazuje na různé faktory, které mohou ovlivnit vstup dítěte do mateřské školy. Popisuje prostředí rodiny a mateřské školy, problematiku adaptace v předškolním zařízení a připravenost dítěte na ně. Praktická část obsahuje výzkumné šetření zaměřené na vnímání připravenosti dětí na vstup do mateřské školy rodiči a pedagogy. V závěru jsou zformulována doporučení pro přípravu dětí na mateřskou školu.
Child Readiness to Kindergarten in Parents and Pedagogues Sight
Keywords: mateřská škola; rodina; vstup do mateřské školy; předškolní dítě; adaptace; kindergarten; kindergarten´s enter; family; preschool child; adaptation