Ošetřovatelská péče poskytována řádovými sestrami od 19. století po současnost - Voloshyn, Tetyana (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce s názvem Ošetřovatelská péče poskytovaná řádovými sestrami od 19. století po současnost je zpracována na čistě teoretickém podkladě. Snaží se zachytit přehled dané historické oblasti se zaměřením na význam řádových sester pro ošetřovatelskou péči. Cílem diplomové práce bylo zmapovat na základě dostupné literatury historii řádového ošetřovatelství a nalézt paralelu se současností. Nechybí charakteristika dané doby. Sociální, ekonomické, politické, společenské a náboženské vlivy, jež působí na řády, s sebou přináší mnoho úspěchů i neúspěchů. K získání povědomí o historických souvislostech, které zachycují následující stránky, bylo zapotřebí prostudovat nemalé množství bibliografických publikací a pramenů. Pro zpracování diplomové práce byla využita metoda syntézy návrhu a demonstrace, která by měla pomoci lépe se orientovat v dané problematice, podat podstatná fakta a vyznačit důležitost práce řádových sester v ošetřovatelství. Získané vědomosti jsou podrobně rozpracované do dílčích oddílů dle přehlednosti a souvislosti. Významným zdrojem pro mě byly nepublikované materiály řádů a rozhovor s řádovými sestrami. Velká část informací pak pochází z historických časopisů a pramenů dostupnými Národním archivu a v Archivu hlavního města Prahy. Diplomová práce by mohla sloužit všem, kteří chtějí poznat svou práci z odlišné strany a zamyslet se nad tím, jak dokázala víra člověka vést k podpoře a odhodlání nezištně a obětavě pracovat pro druhé v nemoci a nouzi. Právě taková práce řádových sester může být pro nás příkladem, jak se chovat k pacientům s respektem a uznáním.
Nursing Care Provided by Nuns from 19th Century to the Present Day
Keywords: Ošetřovatelství; řádové sestry; řády; špitály; zdravotnictví; historie ošetřovatelství; Nursing care; nuns; churchorders; hospitals; health care; history of nursing care.