Dopad spotřebních daní z tabákových výrobků na spotřebitele v ČR - Kadlecová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce si klade za cíl spočítat a porovnat efektivní sazby daně z tabákových výrobků a stanovit dopad daně na poplatníky různých příjmových skupin. Zjištění efektivní sazby daně a dopadu je prováděno za roky 2009 až 2014 na datech ze statistiky rodinných účtů. Index progresivity je zjišťován pomocí Kakwaniho metody, která je založena na porovnání křivky daňové koncentrace a křivky důchodové koncentrace, neboli Lorenzovy křivky. Druhou metodou, je efektivní daňová sazba, pro kterou jsou použity dva různé základy daně, a to výdaje na tabák a čisté příjmy. Výsledkem porovnání analýz je regresivní dopad daně z tabákových výrobků na deset příjmových skupin. Daň tedy více dopadá na poplatníky s nižšími příjmy. Výsledky při použití metody efektivní sazby se základem výdaje na tabák byly odlišné od ostatních výsledků. Podle slovního hodnocení indexu progresivity je dopad převážně proporcionální ve všech sledovaných letech, kromě roku 2012 kdy je mírně regresivní. Pro analýzu dopadu daně z tabákových výrobků bych nedoporučovala používat metodu efektivní sazby daně, kdy jsou ve jmenovateli použity jako základ daně výdaje na tabák.
The Impact of Excise Duty on Tobaco Products to Consumers in the Czech Republic
Keywords: spotřební daň; tabákové výrobky; efektivní sazba; Kakwaniho metoda; excise duty; tobacco products; effective tax rate; Kakwani´s method