Preventivně výchovná činnost v rámci Sboru dobrovolných hasičů Kašperské Hory - Havlová Tymichová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Znalosti obyvatelstva k zajištění vlastní bezpečnosti a v oblastech ochrany obyvatelstva a požární ochrany jsou základem bezpečné společnosti. Z tohoto důvodu je provádění preventivně výchovné činnosti jedním z úkolů subjektů působících na úseku ochrany obyvatelstva a požární ochrany. Diplomová práce se zaměřuje na preventivně výchovnou činnost realizovanou v rámci jednotlivých sborů dobrovolných hasičů. Vzdělávání obyvatelstva a prevence jako taková nejsou vzhledem k velkým nárokům na znalosti a schopnosti členů oblastmi, kterým by se sbory dobrovolných hasičů aktivně věnovaly. Cílem práce je zatraktivnit preventivně výchovnou činnost a usnadnit její provádění, například uspořádáním zábavně naučné akce pro veřejnost. Ta může být pro veřejnost ukázkou činnosti samotného SDH, ale i dalších záchranných složek a tím přispěje k zvyšování znalostí obyvatelstva v oblastech bezpečnosti Naplnění cíle práce bylo dosaženo vlastní realizací zábavně naučného dne a zapracování poznatků z organizačního procesu zahrnujícího období plánování, příprav a vlastní realizace do metodické příručky, která je návodem pro členy sborů dobrovolných hasičů, jak uspořádat preventivně výchovnou akci. Tato metodická příručka je hlavním výstupem práce. Samotné realizaci akce předcházela rešerše právních předpisů a dalších dostupných dokumentů a materiálů včetně rozboru historického vývoje vzdělávání v oblasti ochrany obyvatelstva. Tyto byly následně komparovány s vlastními poznatky a nabytými zkušenostmi při organizaci akce, jejím zhodnocením a radami od osob, které se provádění preventivně výchovné činnosti věnují.
Preventive educational activities within Volunteer fire brigade in Kašperské Hory
Keywords: ochrana obyvatelstva; požární ochrana; požární prevence; preventivně výchovná činnost; sbor dobrovolných hasičů; population protection; fire protection; fire prevention; preventive education activities; volunteer fire brigade