Kulturní rozmanitost způsobů rané péče o dítě - Hosenseidlová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce poukazuje na rozmanitost způsobů rané péče o dítě napříč kulturami. To je také hlavním tématem této práce. Práce v první části objasňuje, v čem vlastně spočívá rozmanitost kultur a čím je způsobena. Dále nám práce objasňuje pojem rané péče o dítě a popisuje také vývoj dítěte, jeho potřeby a zabývá se také aspekty, které právě ranou péči a také výchovu dítěte ovlivňují. V další z kapitol se práce zabývá svým hlavním tématem, kterým je raná péče o dítě napříč kulturami. Zabývá se porodem, kojením, spánkem a pláčem dítěte a jeho kontaktem s matkou. V poslední části, se práce zabývá interakcí mezi dítětem raného věku a hrou a také tím, jak vypadá raná péče v Česku.
Cultural diversity of early childcare
Keywords: péče o dítě; kultura; pediatrie; etnopediatrie; antropologie; rozmanitost kultur; childcare; culture; paediatrics; ethnopaediatrics; anthropology; culture diversity