Pády geriatrických pacientů na oddělení následné péče - Cardová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se věnuje pádům geriatrických pacientů na oddělení následné péče. Cíle práce: Provést komplexní analýzu multifaktoriálních příčin vybraných případů pádů geriatrických pacientů, ke kterým došlo v průběhu hospitalizace na vybraném pracovišti následné péče v letech 2020 - 2021 v Nemocnici České Budějovice, a. s. Provést SWOT analýzu vybraného pracoviště následné péče v Nemocnici České Budějovice, a. s. s cílem zhodnotit intervence používané v prevenci pádu hospitalizovaných pacientů na daném pracovišti. Návrh doporučení pro zlepšení stávající praxe vybraného pracoviště následné péče v Nemocnici České Budějovice, a. s. v prevenci pádu hospitalizovaných pacientů. Metodika a výzkumný soubor: Pro dosažení cílů byly zvoleny tři výzkumné otázky. Jaké jsou multifaktoriální příčiny vybraných případů pádů geriatrických pacientů na vybraném pracovišti následné péče? Jaké jsou používané intervence k prevenci pádů geriatrických pacientů na vybraném pracovišti následné péče? Jaké intervence by mohly zlepšit stávající praxi v prevenci pádů hospitalizovaných geriatrických pacientů na vybraném pracovišti následné péče? Pro uskutečnění výzkumného šetření byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie. Pro case study byly použity techniky sběru dat - obsahová analýza zdravotnické dokumentace, hlášení nežádoucích událostí, řízené dokumentace apod., polostrukturované rozhovory s lékaři u konkrétních případů pádů. V další části výzkumného šetření, kdy jsme zjišťovali používané intervence a intervence pro zlepšení stávající praxe v prevenci pádu, byly provedeny polostrukturované rozhovory s lékaři a se sestrami. Rozhovory se sestrami byly doplněny o zúčastněné pozorování sester. Na základě výsledků výzkumného šetření byla vypracována SWOT analýza. Výzkumný soubor byl tvořen 14 vybranými pády, ke kterým došlo u hospitalizovaných geriatrických pacientů na oddělení následné péče v letech 2020 - 2021, 12 sestrami pracujícími na oddělení následné péče, 9 lékaři, kterým byl oznámen pád. Byl použit záměrný výběr sester i lékařů, kritériem do zařazení výzkumného souboru byla minimální délka praxe 1 rok na oddělení následné péče. Získaná data byla zpracována metodou tužka a papír, bylo využito otevřeného kódování a data následně kategorizována a zaznamenána do tabulek a do schémat. Výsledky: Komplexní analýza multifaktoriálních příčin vybraných případů pádů ukázala, že k pádům došlo v důsledku vnitřních i vnějších faktorů. Riziko pádu zvyšovali věk pacientů, morbidita, polyfarmakoterapie, kognitivní deficit, sarkopenie, syndrom křehkosti, instabilita, zvednuté obě postranice a selhání lidského zdroje. Získaná data byla analalyzována s využitím SWOT analýzy. Navrhli jsme doporučení pro zlepšení stávající praxe na vybraném pracovišti následné péče. Doporučení pro praxi: Na základě výzkumného šetření bychom doporučovali provádět rescreening rizika pádu pacientů. Dalším doporučením je pravidelné vzdělávání ošetřovatelského personálu v oblasti prevence pádu, v oblasti komunikace s geriatrickými pacienty a s pacienty s demencí. Dále bychom doporučovali zajištění vhodných polohovacích pomůcek a zajištění systému pro detekci pohybu v lůžku. A v neposlední řadě bychom doporučovali navýšit počet ošetřovatelského personálu.
Falls in Geriatric Patients in the Follow-up Care Department
Keywords: geriatrický pacient; management nežádoucích událostí; pád; prevence pádu; A geriatric patient; adverse event management; fall; fall prevention