Analýza vybraných ekonomických časových řad - Bednářová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce bylo na základě využití metod pro vyhodnocování dat, analyzovat vybranou časovou řadu a to konkrétně řadu zachycující průměrné mzdy v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví. Pomocí regresní analýzy zjistit její trend a stanovit a otestovat sezónnost. Na základě vypočítaných skutečností poté vytvořit vhodný model, který bude analyzovaná data popisovat nejpřesněji. To vše ověřit konkrétními statistickými testy, aby poté mohla být provedena predikce budoucího vývoje velikosti průměrné mzdy. Nejprve ovšem byli čtenáři seznámeni s problematikou časových řad. Popsala jsem jejich využití a způsoby, jakými lze tato časově posbíraná data analyzovat. Nezapomněla jsem charakterizovat ani analyzovaná data, která se týkala průměrné mzdy v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví, a byla získána z ČSÚ. V závěru práce jsem shrnula výsledky a odpovědi na jednotlivé úkoly, kterými jsem se v bakalářské práci zabývala. Došla jsem k závěru, že odpovědi na jednotlivé otázky, které jsem si kladla v průběhu analýz, byly úspěšně zodpovězeny a splnila jsem tak cíl této bakalářské práce.
Analysis of the selected economic time series
Keywords: Časové řady; vyhodnocující metody; regresní analýza; dekompozice časových řad; sezónnost; trend; predikce; výpočty.; Time series; methods of evaluating; regression analysis; decomposition of time series; seasonality; trend; prediction; calculations.